Umjetnost na stolu – praktični vodič za biranje servisa za jelo

Image
0Shares

Uselili ste se u novi stan i želite ga ponosno pokazati svojim prijateljima, a što je ljepše nego da se zatim počastite na novome servisu. Ali kakvom?

Opće je poznato da ideja što je primamljivo i fino kreće već od samog pogleda na tanjur pa tako dobro servirana hrana može pospješiti doživljaj okusa i obratno, i najbolje pripremljena jela, loše servirana, gube na teku. Stoga, da bi okusi najbolje došli do izražaja, potrebno je hranu poslužiti na odgovarajući način.

30-dijelni servis Tokyo

Mali, veliki, duboki, plitki i desertni tanjuri, zdjelice, boje, uzorci, cijeli servis ili komadne kombinacije?  Kako odgovoriti na ta pitanja i od kuda krenuti? Važno je znati da ne postoji krivi odgovor jer svatko od nas ima različitu dinamiku svakodnevice, drugačiji ukus i sklonosti pa tako dok jedni vole jednostavan i/ili šareni stol za neobavezna druženja s prijateljima, druge osobe pak preferiraju formalna druženja s malo definiranijim (strožim) pristupom serviranju.

16-dijelni servis Faro

Danas ponuda posuđa zaista fascinira svojom širinom i najteži zadatak je upravo odlučiti se za samo jedan dizajn. Međutim i tu postoji rješenje a to je komadna prodaja gdje do mile volje možete kombinirati svaki tanjur zasebno i u potpunosti probuditi dizajnera u sebi. S druge strane, kod već gotovih servisa imate malo manje mogućnosti za kreativnost (osim pokojim podmetačem i dekoracijom za stol) no zato će vaš stol izgledati ujednačeno i elegantno.

30-dijelni servis Isabella

Kad smo to riješili još nam ostaje dizajn odnosno oblik i boja i materijal izrade. Okrugli tanjuri polako odlaze u zaborav i sve više poprimaju geometrijske oblike poput ovalnih, pravokutnih i kvadratnih.

Bijeli tanjuri su univerzalni, bezvremenski i uvijek elegantni a na njima i boja hrane dolazi do izražaja. No danas su tanjuri postali prava umjetnička djela pa tako imamo klasične cvjetne motive koji se spajaju s apstraktnim dizajnom, uzorke i reljefne detalje koji unose dinamičnost i osobnost, servise toplih zemljanih tonova kao i pastelne i bež nijanse pa sve do mat završne obrade i crnog kamena.

30-dijelni servis Marie-Luise

Porculan je vrlo zahvalan materijal jer, iako je i dalje pojam klasike, on je jednako podatan za kreativni izričaj dizajnera. Na drugom mjestu je keramika jer nalikuje porculanu ali je izdržljivija i otpornija.

A jeste li znali da boja tanjura može utjecati na vaš apetit? Crveni i žuti tanjuri potiču konzumaciju hrane, tanjuri umirujućih pastelnih boja poput sive ili roze usmjerit će vas na okruženje i izgled jela dok tamno plavi tanjuri smanjuju apetit kao i tanjuri zagasitih boja odnosno ljubičasti. A posljednji hit su tanjuri s reljefnim detaljima koji nalikuju na tanjure kakve su koristile naše bake na svom stolu.

Ako još uvijek razmišljate što odabrati u trgovinama Lesnine XXXL pronaći ćete tanjure za svačiji ukus i svaku prigodu, od tanjura za brzinski obrok pred televizorom do raskošnih i ekstravagantnih servisa za gala večeri.

Old Luxembourg, servis, komadno

Tekst i fotografije: Promo

Scroll to Top