Zašto je dekanter neophodan dodatak za ljubitelje vina?

dekanter za vino, kako koristiti dekanter, aeracija vina, vino i dekanter, poboljšanje arome vina, savjeti za vino, dekantiranje vina
0Shares

Dekanter za vino, nekada nezaobilazan dio svakog stola, danas je alat koji koriste istinski ljubitelji vina ili oni koji žele ostaviti upečatljiv dojam na svoje goste. Iako dekanter često poboljšava okus vina, nepravilno korištenje može narušiti aromu čak i vrhunskih vina. Saznajte kada je dekanter nužan, kako ga koristiti i kako postaviti stol u skladu s pravilima dekantiranja.

Što je dekanter i zašto ga koristiti?

Dekanter je staklena posuda s uskim grlićem i širokim dnom u koju se vino ulijeva radi aeracije, odnosno kontakta s kisikom. Tijekom aeracije, vino dobiva priliku da razvije svoj puni okus i postane složenije. Ovaj proces omogućava starijim vinima da „procvjetaju“ i otkriju skrivene arome koje inače ne bi bile primijećene.

Pravilno korištenje dekantera

Priprema vina za dekantiranje započinje dan ranije – bocu postavite uspravno kako bi se eventualni talog spustio na dno. Na dan posluživanja, polako otvorite bocu i počnite ulijevati vino u dekanter. Pazite da bocu držite nisko kako biste spriječili da talog dospije u dekanter. Kada u boci ostane tek malo vina, prestanite ulijevati.

Koliko dugo vino treba ostati u dekanteru?

Nakon što se vino ulije u dekanter, treba pričekati određeno vrijeme kako bi se ono „otvorilo“. Evo vremenskih smjernica:

– Starija vina: oko 2 sata
– Crvena vina poput Cabernet Sauvignona, Syraha i Malbeca: oko 1,5 sat
– Crvena vina poput Cabernet Franca, Merlota, Pinot Noira: oko 30 minuta
– Bijela vina: oko 15 minuta

Koja vina ne treba dekantirati?

Danas mnogi proizvođači dizajniraju svoja vina tako da aroma dolazi do izražaja i bez dekantiranja. Ako ste kupili vino iz tekuće godine, dekantiranje možda neće dati željeni učinak. Međutim, vina koja su nekoliko godina odležala često imaju koristi od aeracije, jer taj proces oslobađa arome koje su tijekom vremena sazrijevale.

Postavljanje stola s dekanterom

Prema pravilima vinske kulture, nije preporučljivo služiti vino samo iz dekantera. Možda se svakom gostu neće svidjeti okus vina nakon dekantiranja, pa je najbolje postaviti bocu pored dekantera kako bi gosti mogli birati. Zanimljiv detalj je poslužiti dvije iste vrste vina – jedno u dekanteru, drugo u boci, kako biste zajedno s gostima usporedili i ocijenili razliku u okusu. Dekanter može značajno obogatiti doživljaj vina, ali je ključno da ga koristite pravilno.

Scroll to Top