• Home
  • Gastro
  • Zašto svi luduju za pravljenjem džema kod kuće?

Zašto svi luduju za pravljenjem džema kod kuće?

pravljenje domaćeg džema, recept za džem, domaći džem bez pektina, kako napraviti džem, kuhanje džema
0Shares

Svatko bi trebao praviti džem iz više razloga: zbog okusa, samog procesa i užitka dijeljenja s drugima. Kad pravite džem, imate osjećaj da “spašavate” ljeto—i vraćate se u dane kad ste ga radili s mamom kao dijete. To je također način da iskoristimo baš sve breskve koje ste ubrali na farmi. Džem treba naglašavati okus voća, ne biti presladak i gotov je za samo 45 minuta—tko kaže da je pravljenje džema cjelodnevni posao? Sve što trebate je voće, šećer, limunov sok i čiste staklenke. Ako želite pokušati napraviti džem, na pravom ste mjestu.

Osnovni recept za džem

Ovaj recept je savršen za početnike i koristit ćete ga opet i opet jer je toliko svestran. Počnite s breskvama, pa isprobajte sa šljivama ili miješanim bobicama.

Temeljni omjer je 2 prema 1 u korist voća u odnosu na šećer (prema težini). Gotovo uvijek koristite ovaj omjer, osim za posebno kisele džemove, poput onog od višnje. Tako postižete voćni okus. Ne koristite komercijalni pektin (želin) zato što želite da vaš džem bude manje čvrst i s manje šećera. Komercijalni pektin obično zahtijeva omjer šećera i voća 1 prema 1.

pravljenje domaćeg džema, recept za džem, domaći džem bez pektina, kako napraviti džem, kuhanje džema

Savjeti za izradu džema:

  • Nemojte guliti voće; to je gubitak vremena. Kožice breskvi i nektarina se otope tijekom kuhanja, a kod šljiva ih možete ukloniti vilicom ili štapićima.
  • Uvijek dodajte prstohvat soli; ona pojačava okus.
  • Ovaj recept daje 5-6 šalica džema, što je oko 5-6 staklenki, a ako je previše, možete prepoloviti količinu za 2,5-3 šalice džema.

Proces

Ovaj postupak izrade džema vrlo je jednostavan i brz.

Sve sastojke stavite u veliki, široki lonac (najbolje lonac od 8 litara). Lonac neka bude napola pun jer će smjesa u početku jako kipjeti. Kuhajte na srednje jakoj vatri uz često miješanje da smjesa ne zagori. Džem treba kuhati samo 10-12 minuta nakon što prokuha. Na površini će se pojaviti pjena, ako vam smeta, jednostavno je uklonite prije stavljanja džema u staklenke.

Kako znati da je džem gotov?

Zato što nećete koristiti pektin pa ovaj džem obično nije jako želiran; provjeravate tako da potražite gustu teksturu koja se lijepi za žlicu i tvori dvije polagane kapljice koje padaju s nje.

Pohrana džema

Mnoge ljude obeshrabruje proces konzerviranja, no zamrzavanje džema je najbolje jer zadržava okus i boju.

Ako planirate zamrzavati džem, prelijte ga u čiste staklenke za zamrzavanje. Ostavite oko 1,5 cm prostora u staklenki, potpuno ohladite prije pokrivanja i stavite u zamrzivač.

Džem možete čuvati i u hladnjaku, ali džem iz zamrzivača traje duže. Džem u zamrzivaču može trajati i do 12 mjeseci; nakon toga kvaliteta može pasti.

Kako koristiti džem?

Iskoristiti džem nikad nije problem! Prelijte ga preko jogurta, dodajte na koru tarta prije punjenja kremom i voćem, namažite preko cheesecakea—ili jednostavno uživajte na tostu.

pravljenje domaćeg džema, recept za džem, domaći džem bez pektina, kako napraviti džem, kuhanje džema

Scroll to Top