• Home
  • Gastro
  • Posna juha od graha – najbolji jeftini ručak

Posna juha od graha – najbolji jeftini ručak

posna juha od graha
0Shares

Iznenadit ćete se koliko ukusna posna juha od graha može biti pripremljena za najviše 30 minuta. U nastavku pogledajte kako je pripremiti.

Od čega se pravi juha od graha?

  • 1 žlica maslinovog ulja, 1 luk, 2 češnja češnjaka – za aromatičnu i ukusnu bazu.
  • 2 šalice povrtnog temeljca – za veću dubinu okusa.
  • 1 konzerva rajčice – pojačava aromu.
  • 1 konzerva crvenog ili bijelog graha – odličan izvor proteina i vrlo zasitan.
  • 1 žlica slatke mljevene paprike – za boju i blagu slatkoću.
  • Čili u prahu, dimljena paprika, mljeveni kumin (po ukusu) – neodoljiva kombinacija začina za ovu juhu.
  • Sok od pola limuna – malo kiselosti donosi svježinu i upotpunjuje sve okuse.

Kako se priprema posna juha od graha?

  1. Na malo maslinovog ulja prodinstajte sitno nasjeckani luk u loncu za juhe ili čorbe.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak, povrtni temeljac, konzervu rajčice, grah i sve začine.
  3. Kuhajte na srednjoj vatri oko 8 do 10 minuta, kako bi se svi okusi proželi.
  4. Uz pomoć blendera napravite krem-juhu tako da tekstura bude poput pirea (ili ostavite nekoliko komadića za teksturu, ako preferirate).
  5. Na kraju dodajte limunov sok, posolite i popaprite po ukusu, te uživajte.

Što poslužiti uz juhu od graha?

  • Idealno paše uz krišku hrskavog kruha.
  • Može se poslužiti i uz laganu prilog salatu.
  • Često se kombinira sa sendvičem od topljenog sira.

Ostaci i skladištenje:

  • Juha se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku 4-5 dana.
  • Za ponovno zagrijavanje, koristite manji lonac, zagrijavajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
  • Može se i zamrznuti do 3 mjeseca. Kako biste očuvali najbolji okus, odmrznite je u hladnjaku preko noći prije ponovno zagrijavanja.

I uživajte u brzoj, ukusnoj i zdravoj posnoj juhi od graha!

Scroll to Top