Iznenadit ćete se koliko ukusna posna juha od graha može biti pripremljena za najviše 30 minuta. U nastavku pogledajte kako je pripremiti.
Od čega se pravi juha od graha?
- 1 žlica maslinovog ulja, 1 luk, 2 češnja češnjaka – za aromatičnu i ukusnu bazu.
- 2 šalice povrtnog temeljca – za veću dubinu okusa.
- 1 konzerva rajčice – pojačava aromu.
- 1 konzerva crvenog ili bijelog graha – odličan izvor proteina i vrlo zasitan.
- 1 žlica slatke mljevene paprike – za boju i blagu slatkoću.
- Čili u prahu, dimljena paprika, mljeveni kumin (po ukusu) – neodoljiva kombinacija začina za ovu juhu.
- Sok od pola limuna – malo kiselosti donosi svježinu i upotpunjuje sve okuse.
Kako se priprema posna juha od graha?
- Na malo maslinovog ulja prodinstajte sitno nasjeckani luk u loncu za juhe ili čorbe.
- Dodajte nasjeckani češnjak, povrtni temeljac, konzervu rajčice, grah i sve začine.
- Kuhajte na srednjoj vatri oko 8 do 10 minuta, kako bi se svi okusi proželi.
- Uz pomoć blendera napravite krem-juhu tako da tekstura bude poput pirea (ili ostavite nekoliko komadića za teksturu, ako preferirate).
- Na kraju dodajte limunov sok, posolite i popaprite po ukusu, te uživajte.
Što poslužiti uz juhu od graha?
- Idealno paše uz krišku hrskavog kruha.
- Može se poslužiti i uz laganu prilog salatu.
- Često se kombinira sa sendvičem od topljenog sira.
Ostaci i skladištenje:
- Juha se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku 4-5 dana.
- Za ponovno zagrijavanje, koristite manji lonac, zagrijavajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
- Može se i zamrznuti do 3 mjeseca. Kako biste očuvali najbolji okus, odmrznite je u hladnjaku preko noći prije ponovno zagrijavanja.
I uživajte u brzoj, ukusnoj i zdravoj posnoj juhi od graha!