Imamo odličan recept za pripremu omiljenog jela koje nije popularno samo u našim krajevima, nego i šire. Ovo je jelo kojem nitko ne može odoljeti, a često svi traže porciju više. Pa, kako se priprema najbolji gulaš?
Koliko ljudi – toliko recepata
Postoji onoliko verzija gulaša koliko ima domaćica (ali i domaćina koji uživaju u kuhanju). Zahvaljujemo našim susjedima Mađarima na ovom predivnom jelu jer su upravo oni nenadmašni majstori u pripremi gulaša. No, gulaš nije samo nevjerojatno ukusan, već i vrlo hranjiv obrok zahvaljujući kombinaciji mesa, povrća i začina.
Nutritivne vrijednosti gulaša:
- Proteini: Govedina je izvrsni izvor proteina, koji su ključni za obnovu i izgradnju tkiva.
- Vlakna: Povrće poput mrkve i krumpira doprinosi sadržaju vlakana, što je dobro za probavni sustav.
- Vitamini i minerali: Ovo jelo bogato je vitaminima C, A i K iz povrća, te vitaminima B kompleksa iz mesa. Također obiluje mineralima poput željeza i kalija.
- Antioksidansi: Rajčica i crvena paprika sadrže antioksidanse koji blagotvorno djeluju na zdravlje.
@cocinarencasa Goulash! INGREDIENTES * Rostbeef 1 kg, cebolla 3 u, extracto de tomate 1 cda, paprika o pimentón dulce 2 cda, vino tinto 1 vaso, caldo de carne 500 cc, harina c/n, aceite de oliva c/n, sal c/n y pimienta c/n. #paravos #saborestiktok #parati #foryou #goulash ♬ (I Can’t Get No) Satisfaction – The Rolling Clones
Sastojci:
- 500 g govedine (najbolje od plećke ili buta)
- 2 veće glavice crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 crvene paprike
- 2 rajčice
- 2 krumpira
- 2 mrkve
- 2 žlice mljevene crvene paprike
- 1 lovorov list
- sol i papar po ukusu
- 2-3 žlice ulja
- 1 litar goveđeg ili povrtnog temeljca
- 1 čaša crnog vina (po želji)
Priprema:
- Priprema mesa: Meso narežite na manje komade i ispržite ga na ulju u velikom loncu dok ne poprimi smeđu boju sa svih strana. Izvadite meso i odložite ga.
- Priprema luka: Na istoj masnoći u loncu, dodajte sitno nasjeckani crveni i češnjak. Dinstajte na srednje jakoj vatri dok luk ne postane staklast.
- Dodavanje začina: Dodajte mljevenu crvenu papriku i dobro promiješajte kako biste oslobodili aromu.
- Povratak mesa u lonac: Vratite meso u lonac, dodajte lovorov list, sol, papar i čašu crnog vina. Kuhajte nekoliko minuta dok vino malo ne ispari.
- Dodavanje povrća: Stavite nasjeckane rajčice, krumpir i mrkvu. Sve zajedno kuhajte nekoliko minuta, dok povrće ne počne omekšavati.
- Dodavanje temeljca: Dolijte temeljac, poklopite lonac i pustite da se gulaš kuha 1-2 sata na laganoj vatri, povremeno miješajući.
- Posluživanje: Kada je gulaš gotov, poslužite ga dok je još topao, uz pire krumpir, tjesteninu ili svježi kruh po želji.
Savršena pratnja gulašu:
- Domaći kruh ili kukuruzna lepinja.
- Kiseli krastavci ili kiselo povrće kao prilog.
- Čaša dobrog crnog vina koja će savršeno nadopuniti bogate okuse.
Dobar tek!