Jaja su izvor proteina i jedno su od najuniverzalnijih namirnica na planetu. No, kada je riječ o njihovom nutritivnom sadržaju, je li jedna vrsta zdravija od druge? Zašto ljuske jaja variraju u boji od bijele, smeđe do plave? I što boja ljuske znači za vaš omlet? Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir prilikom kupnje jaja, poput veličine, cijene i oznake, ali treba li boja ljuske biti jedan od njih?
Razlika između smeđih i bijelih jaja
Nećemo se upuštati u staro pitanje što je došlo prvo, kokoš ili jaje, jer je u ovom slučaju jedna stvar jasna: kokoš je došla prva. Boja ljuske jaja gotovo u potpunosti ovisi o genetici kokoši koja ga je snijela. Boja ljuske jaja rezultat je genetske pigmentacije koju nose određene pasmine. Araucana kokoši nose specifičan gen koji im omogućuje da snesu prekrasna plava i zelena jaja. S druge strane, pasmina Rhode Island Red snosi smeđa jaja zbog nasljedne pigmentacije.
Je li jedno bolje od drugog?
Osim izgleda ljuski, ne postoji značajna nutritivna razlika između jaja različitih boja. Sve dok kokoši različitih pasmina održavaju slične dijete i pravilno su hranjene, njihova jaja će imati ekvivalentnu nutritivnu vrijednost. Boja jaja ne utječe ni na okus ni na karakteristike kuhanja. Kada procjenjujete kvalitetu, važnije je obratiti pažnju na USDA oznaku na pakiranju (AA, A ili B) nego na boju ljuske.
Ukratko, pasmina kokoši i genetika gotovo su potpuno uzrok različitih boja ljuski jaja. Iako se njihov izgled može razlikovati, boja jaja ne utječe na nutritivnu vrijednost, a boja jaja ne signalizira nikakvu razliku u okusu ili kvaliteti. Kada kupujete jaja, važnije je razmotriti koja su jaja najsvježija i različite oznake koje nose (npr. jaja s paše naspram jaja iz kaveza).