Odabirom prave boje za kuhinju možete stvoriti prostor u kojem ćete svakodnevno uživati, dok loš izbor boje može stvoriti neugodan ugođaj i čak utjecati na vaš apetit.
Vodič za izbor boja: Nijanse koje nisu poželjne u kuhinji
Kuhinja je često srce doma, pa je važno birati nijanse koje pridonose ugodnoj atmosferi i harmoniji. Iako je izbor boje ponajprije stvar osobnih preferencija, stručnjaci ističu nekoliko nijansi koje je poželjno izbjegavati u ovom prostoru. Donosimo popis boja za koje dizajneri savjetuju da ih preskočite prilikom uređenja kuhinje.
Jarko crvena
Crvena je poznata po tome što stimulira apetit, no u prevelikim količinama može izazvati osjećaj nelagode. Jarko crvena kuhinja može biti previše intenzivna, stvarajući prenaglašenu dinamiku prostora. Prema dizajnerici Aoife Tobin, crvena može utjecati na raspoloženje, što može dovesti do napetosti, posebice u stresnim trenucima.
Hladna siva
Siva boja često je popularan izbor zbog svoje neutralnosti, no hladne nijanse sive mogu kuhinju učiniti sterilnom i neugodnom. Dizajnerica Ginger Curtis ističe kako hladna siva može pridonijeti monotoniji, posebno u prostoru s intenzivnim osvjetljenjem. Toplije nijanse sive prikladnije su za prostor gdje se priprema i uživa u hrani.
Jarko žuta
Žuta može unijeti vedrinu i pozitivnu energiju, no intenzivne nijanse ove boje mogu postati previše stimulativne, pa čak i smanjiti apetit. Umjerenost je ključ kad je riječ o žutoj boji jer previše zasićena nijansa može izazvati osjećaj nelagode. Curtis predlaže blaže tonove žute za postizanje ugodnog ambijenta bez pretjerane stimulacije.
Bež s žutim podtonom
Bež boja može biti odličan izbor za kuhinju, ali treba pripaziti na podtonove. Nijansa s primjesom žute može prostor učiniti staromodnim i nezanimljivim. Dizajneri preporučuju nijanse taupe koje zadržavaju toplinu bez zastarjelog dojma.
Plava
Iako je plava omiljena boja u mnogim prostorima, u kuhinji može imati suprotan efekt jer smanjuje apetit. Studije pokazuju da plava boja može podsvjesno asocirati na pokvarenu hranu, vjerojatno zbog rijetke prisutnosti plave u prirodnim namirnicama. Dizajnerica Jennifer Jones savjetuje da se plava izbjegava u kuhinji, posebice na dominantnim površinama poput zidova ili ormarića.